Co je to Manuka

Co je to Manuka?

Manukový med, zkráceně označovaný také jako Manuka, není jen tak obyčejný med. Tento med se vyrábí z nektaru balmínu metlatého (Leptospermum scoparium), který roste v jihovýchodní Austrálii, Tasmánii a na Novém Zélandu. Keř Manuka je mezi domorodým obyvatelstvem vysoce ceněný již po staletí. Maorové využívali v tradičním léčitelství jeho mízu, kůru i mladé listy. Z jazyka Maorů také vychází název „Mānuka”.

Odkud naše Manuka pochází?

Výrobu manukových medů More Than Honey má na starosti Luděk, který sídlí na Severním ostrově. Jedná se o druhý největší ostrov Nového Zélandu, kde se Luděk zabývá péčí o včelstva více než 15 let. Manukové keře kvetou jen pár týdnů v roce a množství nektaru se odvíjí od počasí. Z těchto důvodů se manuka vyrábí omezeně.

Unikátní vlastnosti Manuky 🍯

Manukový med sice zaujme na první pohled lákavou karamelovou barvou, aromatickou vůní a výraznou chutí, jeho jedinečnost ovšem spočívá hlavně ve složení. Ačkoliv je v souvislosti s blahodárnými účinky Manuky zmiňován hlavně methylglyoxal, pozornost si zaslouží i dihydroxyaceton obsažený v nektaru.

  • Methylglyoxal (MGO) – hlavní účinná látka Manuky, která disponuje antibakteriálními účinky. MGO vzniká přeměnou z DHA. Stopová množství MGO najdete i v klasických medech, Manuka ho ale obsahuje nesrovnatelně více.
  • Dihydroxyaceton (DHA) – látka, která se přirozeně nachází v nektaru keře Manuka. Při přeměně nektaru v med se část DHA mění na MGO. Ještě 12–24 měsíců po výrobě med „zraje” a koncentrace MGO se zvyšuje, DHA naopak klesá.

Nejznámějším badatelem a odborníkem na tuto problematiku, který se zabýval biologickou aktivitou Manuky a hledáním způsobů, jak hodnotit její kvalitu, byl profesor Peter Molan z University of Waikato. Klasický med (ne Manuka) taktéž potlačuje růst bakterií, a to díky obsahu peroxidu vodíku. Profesor Molan proto zkoumal oxidační vlastnosti Manuky a na základě svých poznatků vytvořil systém hodnocení UMF (Unique Manuka Factor), který určuje antibakteriální účinnost Manuky.

Profesor Molan ovšem nezjistil, jaká konkrétní látka je zodpovědná za tyto vlastnosti Manuky. Povedlo se to až profesoru Thomasu Henlemu z University of Dresden, který prokázal, že MGO vykazuje přímou souvislost s antibakteriálními účinky Manuky.

 

Co dělá Manuku Manukou?

Ke stanovení přesného množství MGO v Manuce se provádí laboratorní testy v akreditovaných laboratořích. Abychom vůbec mohli nazývat náš med Manukou, musíme splňovat přísné podmínky Ministry of Primary Industries (MPI). Jedná se o státní agenturu Nového Zélandu.

MPI vydala limity, které musí naše medy splňovat, aby byla dodržena vědecká definice Manuky. Konkrétně se jedná o chemický test hodnotící přítomnost a množství 4 chemických sloučenin a DNA test manukového pylu. Díky tomu je zajištěno, že si zákazník kupuje skutečně originální manukový med, který je svým složením zcela unikátní.

Každý barel, do kterého stáčíme Manuku, je označen příslušnou číselnou šarží. Finální produkt prodáváme v lahvičkách, takže pokud vás zajímá, kde hledat číslo šarže, podívejte se na spodní stranu.

Využití Manuky

Methylglyoxal (MGO) patří mezi sloučeniny, u kterých bylo prokázáno několik blahodárných účinků na zdraví.

  • Antimikrobiální účinky – MGO vykazuje vysokou antimikrobiální účinnost. Působí i proti mikroorganismům vytvářejícím biofilmy a bakteriím, které často vykazují antibiotickou rezistenci (S. aureus).
  • Silný antioxidant – manukový med obsahuje antioxidanty, což jsou látky podporující celkové zdraví tělesných buněk. Antioxidanty zpomalují jejich stárnutí a poskytují jim ochranu před volnými kyslíkovými radikály. V případě Manuky vystupují jako antioxidanty hlavně fenolické látky.
  • Podpora hojení ran – Manuka působí protizánětlivě a antibakteriálně, díky čemuž podporuje hojení drobnějších ran. Pomáhá v ráně udržovat vlhké prostředí, což přispívá k rychlejší regeneraci. Funguje také jako debridement, což znamená, že odstraňuje odumřelou tkáň.
  • Posílení imunity – Manuka  působí jako antioxidant, brání růstu patogenních bakterií, bojuje proti zánětům a obsahuje prebiotika. Díky těmto vlastnostem pomáhá s posilováním imunitního systému, který je pak odolnější vůči infekcím a nemocem obecně.

Pozn.: Informace uvedené výše jsme si nevymysleli (ani slepě neokopírovali), vycházíme z odborných studií, které potvrzují pravdivost mechanismů, jakými působí MGO a další látky v lidském těle. Přikládáme odkazy na studie:

Přiložené studie

Therapeutic Manuka Honey: No Longer So Alternative

  • Název: Léčivý manukový med: Už ne tak alternativní
  • Autoři: Dee A. Carter a kolektiv
  • Odkaz: Zobrazit studii

Antibacterial activity of Manuka honey and its components

  • Název: Antibakteriální aktivita manukového medu a jeho složek 
  • Autoři: Matthew Johnston a kolektiv
  • Odkaz: Zobrazit studii

S Manukou na vrchol ⛰️

Náš manukový med si pravidelně dopřává i Honza „Tráva” Trávníček, známý český horolezec. Více si můžete o Honzovi přečíst na této stránce.

S Manukou cokoliv

Nemusíte být horolezec světového formátu. Ať už vás čeká jakákoliv výzva, s lžičkou Manuky každé ráno to půjde o poznání snáze.