V našem prvním blogu se budeme zabývat tou nejčastěji pokládanou otázkou ohledně prodeje manukového medu a to proč do České republiky dovážet med, když máme svůj vlastní a proč kupovat manuku od morethanhoney.cz, když je násobně dražší než "náš" český velmi kvalitní med. Tak jdeme na to a prosím odpusťte pro tentokrát trošku techničtější čtení... :)
Manukový med z Nového Zélandu dovážíme, protože věříme v jeho výjimečnost, nejenom, že v ní věříme ale máme ji potvrzenou vlastní zkušeností i zkušeností našich zákazníků. Výjimečnost manuky můžeme dělit do několika úrovní. První z nich jsou jeho účinky na prevenci zdravotních problémů a jeho působení při již nastalém problému se zdravím. Druhou z nich, která je ryze subjektivní, je chuť medu manuka a tu si musí každý, kdo ji chce zažít vyzkoušet, psát o ní netřeba, jen uvedu, že je jiná, než na co jste zvyklí a že nám učarovala. V této úrovni můžeme vyjmenovat následující působení medu Manuka:
Léčivé vlastnosti kůry a listů rostliny mānuka (Leptospermum scoparium) jsou Māori známy již po staletí. Výroba mānuka medu se stala možnou až s příchodem evropské včely, přesto trvalo dlouho, než byly uznány jeho jedinečné vlastnosti.
Profesor Peter Molan z univerzity of New Zéland byl nejznámějším členem skupiny lidí, kteří začali zkoumat jedinečné vlastnosti mānuka medu v 70. a 80. letech. Jejich práce sehrála klíčovou roli v rozvoji novozélandského průmyslu s mānuka medem.
Neperoxidová aktivita (NPA) je jedinečným rysem mānuka medu. Čerstvý med běžně inhibuje růst bakterií díky peroxidové aktivitě vytvořené enzymy, které včely přidávají do nektaru při jeho strávení a přeměně na med. První důležité objevy o mānuka medu byly:
1. často měl vysokou hodnotu peroxidové aktivity (TA);
2. TA se s časem nesnižovala, jak tomu bylo u jiných medů;
3. tato aktivita nezávisela na peroxidu.
Profesor Molan vyvinul novou verzi testu TA, kde byl peroxid v medu deaktivován (přidáním enzymu katalázy) a nazval ji test Neperoxidové aktivity (NPA). Většina medu NPA nemá – ať už v Novém Zélandu nebo v zahraničí.
Označení UMF® bylo původně založeno na NPA. Skupina průkopnických včelařů a zpracovatelů, kteří spolupracovali s profesorem Molanem, souhlasila s používáním termínu Unique Manuka Factor (UMF®) k hodnocení medu. Dnes systém hodnocení UMF® zahrnuje širší škálu prvků a zahrnuje i stupeň založený na koncentraci MGO jako jeho součásti.
Dihydroxyaceton (DHA) a methylglyoxal (MGO) jsou zodpovědné za současnou a budoucí NPA mānuka medu. Práce profesora Molana ukázala, že mānuka med má NPA, příčina toho však nebyla známa. Mezi lety 2000 a 2010 výzkum na Novém Zélandu a v zahraničí ukázal, že: • nektar mānuka přirozeně obsahuje DHA; • když je nektar mānuka včelami přeměněn na med, část tohoto DHA se přeměňuje na MGO. Tento proces pokračuje časem, a výsledkem je, že koncentrace DHA klesá a koncentrace MGO rychle roste po dobu 12–24 měsíců po sklizni medu; • Koncentrace MGO koreluje s výsledkem testu NPA medu.
DHA se přirozeně nachází v nektaru mānuka (Leptospermum scoparium) na Novém Zélandu a některých jeho blízkých příbuzných (dalších druzích Leptospermum) v Austrálii. Vysoké koncentrace MGO obvykle přirozeně vznikají v medu z nektaru sbíraného z druhů Leptospermum.
Tak ochutnejte... :)